luni, 11 august 2014

MOON SAGA - piesa

               Piesa se axează pe un grup de prieteni care sunt Mononofu (jumătate om, jumătate Mononoke): Minamoto no Yoshitsune (GACKT), verișorul lui, Minamoto no Yoshinaka, prietena lui din copilărie, prima iubire și soția lui Yoshinaka, Tomoe Gozen, și cei patru prieteni apropiați, Benkei, Saburo și frații Tsugunobu și Tadanobu, și de asemenea Kage, Mononoke complet (care se ține după Yoshitsune) și Hiyori (care se ține după Kage).
                Acoperă evenimentele din câțiva ani din viețile lor, cam din 1182 până în 1184. Unul din primele evenimente ce au loc este distrugerea unui sat, raportat de un Mononoke.
                Yoshitsune, care la propriu a trebuit să fie tras pentru a merge să investigheze, nu crede că Mononoke ar ataca fără vreun motiv. În timp ce prietenii săi încearcă să vindece supraviețuitorii, el rătăcește prin pădure și se întâlnește cu Kage, un Mononoke care, aparent, îi este dator cu o favoare. Kage încearcă să-l convingă să-și folosească puterile să lupte, dar Yoshitsune neagă că le are. Totuși, Kage nu e atât de ușor de păcălit ca prietenii lui Yoshitsune – el i-a văzut acele puteri atunci când Yoshitsune l-a ”salvat” o dată.
                La acest lucru, țipetele celor morți și sunetul sfâșierii cărnii și ruperii oaselor s-au adunat în capul lui Yoshitsune, și îi țipă lui Kage să se oprească. Kage declară că inițial intenționa să-l ”mânânce” pe Yoshitsune și să-i obțină puterile, dar în schimb a devenit fascinat de el și a decis să-l urmărească pentru puțin timp înainte de a-l consuma. Yoshitsune vorbește în cele din urmă despre cum simte că lupta este fără sfârșit și inutilă, și că existența celor care sunt Mononofu pot doar cauza conflicte, sugerând aparent că comportamentul său de laș și stupid din restul piesei este cumva o stupiditate frustrantă. Totuși, Kage crede că oamenii ar lupta chiar și fără influența unui Mononofu. După mai multă încâlceală, Kage menționează de asemenea că există ceva/cineva care îi poate manipula pe Mononoke. Yoshitsune cere să știe de ce nu i-a spus asta imediat înainte de a pleca în fugă.
                Tomoe, Yoshinaka și Benkei dau peste un grup de bărbați (bandiți?) îmbrăcați în piei de lup, care se iau de ei. Totuși, sunt întrerupți de sosirea unui om bătrân care invocă câteva târâtoare, creaturi asemănătoare copiilor, care aparent sunt Mononoke manipulați. Acest bărbat aruncă o vrajă asupra lor pentru a-i transforma în monștri de mărimea unui adult, cu gheare lungi, monștrii care o atacă pe Tomoe. Îi este imposibil să găsească o cale pentru a-i reduce la forma lor inițială, și descoperă de asemenea că ei pur și simplu reînvie dacă sunt înfrânți. Tomoe este salvată de Benkei și Yoshinaka, care îl ucide pe bătrân, lucru ce rezultă și în moartea monștrilor Mononoke. Yoshitsune apare spre sfârșit, căzând în genunchi și spunând ”Puterile noastre nu sunt menite pentru asta”.
                După această luptă, Tomoe îl roagă pe Yoshitsune să se întâlnească cu dânsa pentru a vorbi. Când el sosește, ea are o rană pe față care îl îngrijorează, și aparent este vina lui Yoshinaka. Atunci apare Yoshinaka, care încearcă să o ia pe Tomoe, lucru care îl enervează pe deja supăratul Yoshitsune, chiar și mai mult când Yoshinaka îi spune să nu intervină și amenință că o ucide pe Tomoe dacă ea nu ascultă de el. Situația progresează până când Yoshinaka își scoate sabia și îi cere lui Yoshitsune să-și scoată pumnalele. Yoshitsune refuză, așa că Yoshinaka încearcă să-i ajungă la gât, oprindu-se în ultimul moment posibil. Tomoe intervine, spunându-le amândurora să se calmeze. Yoshitsune este considerabil speriat de faptul că aproape a fost decapitat, destul încât unul dintre prietenii lui să-și bată joc de el, spunându-i că a făcut pe el, ceea ce Yoshitsune neagă cu glas tare, înainte de a începe să suspine într-un colț de cât de înfricoșător a fost. Prietenii lui se apropie de el, dar primul care se apropie mai mult spune ”stai....tu CHIAR ai făcut pe tine?”. Restul scenei dispare cu Yoshitsune încă negând.
                Ceva timp mai târziu, lui Yoshinaka îi se dă de către Yoritomo, (fratele vitreg al lui Yoshitsune și liderul actual al clanului Minamoto de care amândoi aparțin) misiunea militară de a captura o anumită locație. Este o locație puternic protejată, și Tomoe este îngrijorată de siguranță lui Yoshinaka. El, însă, este onorat să accepte misiunea. Aflăm de asemenea că Yoshinaka se consideră a fi reîncarnarea unui demon.
                Tomoe merge să vorbească cu Kage, întrebându-l cărei părți s-ar alătura dacă ei ar deveni dușmani cu Yoshitsune. Kage repetă că el îl urmărește pe Yoshitsune cu intenția de a-l mânca ântr-o zi. Atunci, Tomoe îl întreabă ”dacă într-o zi ea nu va mai fi să-și oprească ”lordul” (nu sunt sigură la care se referă: Yoshinaka sau Yoritomo, din moment ce începe să le spună la amândoi ”dono” (”lord”) la un moment dat).
                În următoarea scenă, tot grupul principal de prieteni (inclusiv Kage și Hiyori) sunt împreună, bând pe malul râului, înainte de plecarea lui Yoshinaka. Yoshinaka spune că anul petrecut cu ei a fost ca un vis.
                Campania militară a lui Yoshinaka merge extrem de bine la început, și se pare că titlul de ”Deomonul Yoshinaka” pe care și l-a atribuit îi se potrivește. Ațâțat de victoriile sale, continuă să înainteze în înfrângerea dușmanilor săi odată pentru totdeauna. Totuși, în acest punct, Yoritomo cere o întâlnire cu Yoshitsune, și îl sfătuiește să-l ”ajute” pe Yoshinaka. Nu prea înțeleg ceea ce se întâmplă exact, dar se pare că Yoshinaka și Tomoe așteptau să vină armata lui Yoshitsune ca ajutor, și când nu apare, sunt depășiți numeric și Tomoe este ucisă. În furia și tristețea lui, Yoshinaka jură să se răzbune.
                Cu Tomoe ucisă, Kage merge să vorbească cu Yoshinaka și să-l convingă că Yoshitsune nu vrea să se lupte cu el. Apoi îi spune de promisiunea care i-a făcut-o lui Tomoe, și după conversație, Kage pare a intra într-o lume magică, locuită de En, un Mononoke demonic cu o legătură misterioasă cu Yoshinaka, care este creat din forme umbrite pe fundal. En apare inițial ca o figură din umbre și vorbește cu Kage, apoi izbucnește într-o mulțime de corbi ce se învârt, pe care îi trimite ca atac către Kage. Kage îi respinge cu un evantai și cu un stil de luptă ce seamănă cu un dans.
                En intră în luptă, apărând sub formă de mâini uriașe din umbre ce aruncă fascicule de energie întunecată, iar în cele din urmă îl rănește pe Kage. Kage continuă să lupte, rănit, dar de data asta corbii atacă și curge și mai mult sânge. Spre sfârșit, En se manifestă într-o formă demonică gigantică, amenințând să-l ucidă pe Yoshitsune, dar Kage insistă că Yoshitsune este prada SA și îi dă o lovitură finală. En dispare, dar și Kage moare imediat după.
                Yoshitsune merge să-l înfrunte pe Yoshinaka, și încearcă să-l convingă că sunt prieteni și că nu vrea să lupte, dar Yoshinaka îl acuză că își folosește prietenii. De asemenea, Yoshinaka îl informează de moartea lui Kage și al lui En. Se luptă, dar Yoshinaka îl înfrânge imediat pe Yoshitsune.
                În cele din urmă, puterea demonică din Yoshitsune se eliberează, face un salt imposibil de a lungul scenei, și comportamentul și vocea lui se schimbă amenințător. Yoshinaka continuă să lupte, dar de data asta Yoshitsune este mai puternic și îl înjunghie în stomac. Pentru un scurt timp, Yoshitsune preia controlul asupra sa și îl roagă pe Yoshinaka să fugă, dar Yoshinaka nici nu încearcă. Atunci demonul îl posedează iar pe Yoshitsune, înjunghiindu-l pe Yoshinaka de câteva ori înainte de a face o săritură supraomenească în aer pentru a oferi ultima lovitură. Se sting luminile.
                Luminile se reaprind și îl vedem pe Yoshitsune care plânge fără control și ținându-l pe Yoshinaka care este pe moarte. Yoshitsune îl roagă să nu moară, dar Yoshinaka este sătul de luptă, vrea să o vadă iar pe Tomoe, și acum crede că Yoshitsune este ”reîncarnarea unui demon” și nu el. Îi cere lui Yoshitsune să-i ia locul în conducerea războiului. Prietenii lui Yoshitsune sosesc și el țipă la ei să-l vindece pe Yoshinaka, dar el e deja mort.
                Urmează apoi o scenă tensionată, cu Yoritomo care își declară intențiile. Apoi apar cuvintele ”Va urma”. Se trage cortina, și este un mesaj de la GACKT declarându-și speranța ca toate războaiele din lume să înceteze.
                După ce toată lumea face o plecăciune, mai este o altă scenă. La început, se repetă scena de pe râu, unde beau sake, cu toată lumea în viață și împreună, dar de data asta durează mai mult. Yoshitsune îi spune lui Yoshinaka că vor fi mereu prieteni, dar acesta îi spune că nu sunt prieteni, ci sunt o familie. Sfârșitul scenei se încheie prin melodia ”Setsugekka”, iar copacii de pe fundal înfloresc brusc în flori de cireș. Pe scenă începe să cadă petale sau zăpadă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumiri pentru comentariu!