miercuri, 16 martie 2016

GACKTIONARY - Capitolul 17 (Gândire)


17.僕はね、バカは嫌いだけど大バカは好き。
小利口は好きじゃないけど、すごい賢い人は好き。
Nu îmi plac fraieri, dar îmi plac ultra-fraieri.
Nu îmi plac oamenii care sunt pe jumătate isteți, dar îmi plac oamenii care sunt foarte isteți.

Doar gândiți-vă la asta ”O clasificare de oameni care ar putea reuși”. Majoritatea oamenilor probabil că vor veni cu această clasificare: de jos, ”super-ultra fraier”, ”fraier mediu”, ”isteț mediu” și apoi ”ultra isteț”. Dar părerea mea este complet diferită. Clasificarea mea este, de jos ”isteț mediu”, apoi ”fraier mediu”, apoi ”ultra isteț” și cel mai mare se duce la ”super ultra fraier”.
Cuvântul ”fraier” ar putea cauza câteva neînțelegeri, așa că voi spune că ”fraier” (バカ) = utsuke (うつけ=虚け).(Kanji-ul pentru ”utsuke” se referă la ”a fi cu capul în nori”, ”cap sec”, ”fraier”, ”bătut în cap” și lista poate continua. Părerea mea este că se referă la partea bună.)  Așadar, clasificarea mea este: ”pe jumătate isteț”, ”utsuke”, ”super isteț”, și apoi ”ultra utsuke” în vârf.
Motivul este acesta. Când unui ”utsuke” îi se spune să facă ceva, nu se va gândi în mod normal la ceea ce îi s-a spus să facă. Când îi se spune să facă ceva, cineva care este ”pe jumătate isteț” ar răspunde întrebând ”De ce (trebuie să o fac)?”. Nu este vorba ”De ce?”. ”De ce?” nu este necesar. Ar trebui doar să-i dea drumul și să o facă, și apoi să-și dea seama singur de ce. Și totuși, el va întreba ”De ce?” și simte de parcă a făcut ceva doar întrebând ”de ce”. Acesta este genul cel mai negrozav. ”Pe jumătate isteț”, acesta este genul care e cel mai puțin să reușească.
Următorul este ”utsuke”. Aceste persoane vor face ceea ce li se spună să facă, și nu își pot da seama de semnificația a ceea ce fac. Dar pentru că sunt ”utsuke” până la urmă, se vor opri și se vor gândi în mijlocul procesului, ”Hm? Poate că asta nu e bine...”. Și asta îi încetinește.
Când unei persoane ”super isteață” îi se spune să facă ceva, își va da seama de semnificația sa imediat. Și o va face.
Dar cel care este cel mai rapid este ”ultra utsuke”. Când îi se spune să facă ceva, nu se gândește deloc. Pentru că reacționează imediat fără a se gândi, este mai rapid decât orice isteț. Și nu se îndoiește de nimic.
Contorul unui ”ultra utsuke” întotdeauna este la maxim.
Nu poate exista nici o îndoială acolo. Nimeni nu-l poate întrece. E ca și cum, dacă este întrebat de alți ”De ce nu ai îndoieli?”, el ar răspunde ”Ce vrei să spui prin ”de ce”?”. Este un fraier, iar și iar...Este o veche zicală, dar chiar există o linie fină între geniu și fraier. Cred că ”ultra utsuke” este adevăratul geniu. O persoană care este dincolo de ”fraier” este ”geniu”. Așadar, cel mai bine să fiți un ”ultra utsuke”, dar dacă nu puteți fi un ”ultra utsuke” cel puțin fiți ”super isteți”.
Ceea ce încerc să vă spun este asta. Chiar și cei super isteți sunt doar al doilea cei mai buni. Nu puteți bate pe cineva care e dincolo. Așadar, dacă nu puteți merge dincolo, fiți cel puțin ”super isteți”. V-ați putea gândi că e dificil să fiți super isteți, dar este totuși al doilea cel mai bun.
Nu este ușor să deveniți ”ultra utsuke”. Nu puteți fi unul, chiar dacă ați vrut. Sunt ca toți eroii pe care îi adorăm. Dacă este greu să fim ”ultra utsuke”, să fim măcar ”super isteți”, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumiri pentru comentariu!