miercuri, 6 februarie 2013

Proiect MOON - cronologie

Proiectul ”MOON”

                Proiectul ”MOON” este o mare parte din lucrările lui Gackt. Este creat din multe piese împrăștiate aici și dincolo, de la albume la concerte și cărți. Gackt îl vede ca pe un puzzle, și noi suntem cei care trebuie să punem piesele cap la cap pentru a înțelege întreaga poveste.
                Să explicăm ce este proiectul este mult mai ușor decât să explicăm scopul. Când ne referim la ceva ca fiind ”parte din proiectul ”MOON”, înseamnă că acel mic proiect, fie album, melodie, carte sau film, contribuie în a ne spune povestea. Povestea poate fi înțeleasă citind cronologia poveștii și faptele despre locuitori.
                Proiectul ”MOON”, văzut pur și simplu ca un mod de a spune o poveste prin diferiți mediumi, este ușor de înțeles. Dar ce este mai greu de explicat este ceea ce susține întreaga poveste ”MOON”, ceea ce noi ar trebui să înțelegem din ea. Tematica principală care face parte din toate lucrările referitoare la ”MOON” este ”existența”. Gackt folosește luna ca simbol al existenței. El folosește vampirii pentru a exprima ceea ce înseamnă a fi ”uman”. Gackt nu a creat ”MOON” doar pentru a spune o poveste, ci pentru a ne face pe noi însuși să ne gândim la propria noastră existență. Și din acest motiv, semnificația sau scopul din spatele proiectului ”MOON” va fi diferit pentru fiecare dintre noi. Noi vom interpreta lucrurile diferit, și vom învăța lecții diferite din ”MOON” – astfel, este imposibil să spui clar că ”acest lucru a vrut Gackt să spună când a scris....”.
                În timp ce veți citi următoarele articole, ține-ți minte că toate aceste lucruri sunt doar simple interpretări și că fiecare dintre voi puteți venii cu propriile interpretări despre ceea ce poate însemna proiectul ”MOON”.

Cronologia

                În diverse interviuri în timpul lansării ”DIABOLOS”, Gackt a aruncat ceva lumină asupra cronologiei proiectului ”MOON”. Până acum, nu am avut nici o idee bună despre cum fiecare piesă din proiect/poveste/legendă a proiectului s-ar încadra pe cronologie. Folosind calendarul din vest, Gackt a împărțit clar cronologia în partu capitole: Capitolul 1: 700 – 1300, Capitolul 2: 1300 – 1600, Capitolul 3: 1600 – 2000, Capitolul 4: 2000 – viitorul apropiat.

Capitolul 1: 700 – 1300

                Poporul ”DARTS” se naște în această perioadă. Gackt nu a creat încă nici o lucrare care să acopere direct această perioadă, dar ne-a oferit câteva indicii despre locul de desfășurare: era japoneză Heian (perioada Heian a durat din 794 până în 1185). Primul indiciu a fost în timpul turneului ”Sixth Day/Seventh Night”. Concertul s-a deschis cu o melodie, ”Utakata no Yume”. Gackt și membri erau îmbrăcați în kimono-uri și cântau la shamisen. Gackt explică în interviul din cartea-foto ”The Gift” că povestea împreună cu melodia ”Utakata no Yume” este povestea poporului ”DARTS”, un clan care era originar din Japonia. Mai explică că și costumele pe care le poartă reflectă fundalul din perioada Heian.
                Următorul indiciu pe care ne l-a oferit pentru această perioadă apare în broșura CD-ului ”DIABOLOS”. Gackt ne-a confirmat că imaginile care acompaniază melodiile ”Farewell” și ”Noesis” au loc în Japonia în timpul perioadei Heian până aproape de perioada Kamakura (perioada Kamakura a durat din 1185 până în 1333), și acea lucrare de artă servește drept ca avanpremieră pentru primul capitol din poveste. Ne-a mai spus că povestea spusă de ”Farewell” în particular, este din primul capitol. Mai spune că imaginea ilustrează cum persoana prevede viitorul.

Capitolul 2: 1300 – 1600

                În această perioadă, lumea este în război și poporul ”DARTS” a căzut în ”întuneric”. Asta s-a întâmplat pe la începutul anilor 1500. (Este important de notat că în Japonia, de la mijlocul secolului XV-lea până la începutul secolului XVII-lea se referă la perioada ”statelor armate” (sengoku jidai). Era o perioadă de revoluții militare, politice, sociale, și a fost marcată de războaie constante).
                Aflăm prin DIABOLOS că poporul ”DARTS” a creat grupul Shito, aproape de sfârșitul acestei perioade (între 1500 și 1600), și că ei au fost creați cu scopul de a lupta. Totuși, grupul Shito era slab și fără putere. După ce trec printr-un fel de proces asemeni unei treziri, grupul Shito primește puteri incredibile, dar poartă povara unei imperfecții: nu au capacitatea de a sta sub lumina soarelui. Această perioadă, care ne spune originea poveștii vampirilor, este acoperită de albumul și turneul ”DIABOLOS”.

Capitolul 3: 1600 – 2000

                Gackt ne-a spus că capitolul 3 începe prin a ne arăta cum vampiri treziți trăiesc ”ca vampiri”. Turneul ”DIABOLOS” se axează doar pe povestea celor cinci din unsprezece Shito rămași, cu un singur supravețuitor la sfârșit. Totuși, se poate trage concluzia că ceilalți șase Shito și-au trăit viața ca vampiri în tot acest timp. Luka, fiind vampir, putea fi el însuși un Shito sau unul care a fost creat de către un Shito. El și Kei au trăit ca vampiri în această perioadă.
                Gackt ne mai spune că al doilea și al treilea capitol sunt acoperite în albumul care a fost înregistrat în același timp cu ”DIABOLOS”. Deși el nu a mai lansat nici un album după ”DIABOLOS”, după cum a spus el, a lansat două single-uri, ”Redemption” și ”Returner~闇の終焉~”. ”Redemption” a fost interpretată în timpul turneului ”DIABOLOS”, în timpul scenei din concert care a expus lupta grupului Shito împotriva poporului  ”DARTS”. ”Returner” este de asemenea o melodie despre lupte, deci se poate potrivi cu lupta grupului Shito cu poporul ”DARTS”. Totuși, cu legătura sa de drama ”Fuurin Kazan”, ar putea avea loc mult mai aproape de al doilea capitol, în timpul perioadei sengoku jidai.

Capitolul 4: 2000 – viitorul apropriat

                Această perioadă începe cu prăbușirea economiei Japoniei și a imigrării în masă din vest. Personajele din filmul ”MOON CHILD” se nasc și trăiesc în această perioadă. Povestea lor este spusă prin numeroase lucrări: albumul ”MOON”, turneul ”Kagen no Tsuki”, filmul ”MOON CHILD”, turneul ”Jougen no Tsuki”, recviemul ”MOON CHILD” și albumul ”Crescent”.
                Evenimentele din ”MOON CHILD” încep pe 31 decembrie 2000, în Tokyo. Este ajunul secolului XXI, și Luka a decis să-și ia viața, lăsându-l în urmă pe Kei. În 2014, Kei îl întâlnește pentru prima dată pe Sho, Toshi și Shinji în districtul sudic din Mallepa. Apoi filmul sare la 2025, unde majoritatea poveștii are loc. Îi întâlnesc pe Son și Yi-che, Toshi este ucis iar Kei dispare. Nouă ani mai târziu, în 2034, Sho este căsătorit cu Yi-che și au o fiică de șase ani, Hana. Shinji este ucis, iar câteva luni mai târziu Yi-che este în spital cu o tumoare în ultimă fază pe creier. Sho este transformat în vampir de Kei și părăsește Mallepa, Yi-che moare, și Kei are grijă de Hana. Filmul se termină în 2045, când Hana pleacă din Mallepa pentru studii, iar Kei și Sho dispar odată cu răsăritul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumiri pentru comentariu!