duminică, 10 martie 2013

Interviu - Arena 37c - mai 2005 (partea I)

Î: Sunt foarte fericit, a trecut ceva timp de când ai lansat ultima dată un astfel de single ”exploziv”.

G: Nu mă deranjează care din cele două melodii ”Black Stone” și ”Ash” a fost desemnată ca fiind principala (se referă la melodia care să dea și numele single-ului). Cât pentru mine, ”Ash” este genul de single pe care mi-aș dori să mai produc de acum încolo. Dar totuși, am vrut ca ”Black Stone” să fie principala melodie pentru că este o melodie creată pentru a comemora moartea unuia dintre prieteni mei care a plecat dintre noi acum un an. Era unul dintre membrii staff-ului, o persoană a cărui prezență poate fi simțită puternic. Zâmbetul lui este peste tot. Cât timp este aici, cu toți putem râde. Toată lumea refuza să accepte moartea lui atunci când nu mai era. A fost o perioadă când mintea mea devenise neechilibrată (cu sensul că simțea că înnebunește) și nu puteam ieși din această stare. Dar după ce a trecut un an, toți membrii puteau zâmbi ori de câte ori ne gândeam la el și vorbeam despre el. Cred că aceasta este partea cea mai importantă. Vroiam să-i dau formă acelui sentiment. Dar nu vroiam să fac ceva care era complet în afară cu tematica existentă, așadar am scris-o cu intenția de a adăuga ceva la ceea ce simt acum, la ”scena” din povestea care se regăsește în tematică.

Î: Chiar dacă există o asemenea amintire tristă legată de ”Black Stone”, după ce a trecut un an, ai făcut o melodie atât de pozitivă și cu un ritm alert. Este uimitor.

G: Da. Ceea ce vreau să exprim în melodie nu este ideea că ne simțim singuri din cauză că el a plecat, ci că toți putem deja să zâmbim. Și nu pentru că l-am uitat, ci pentru că am realizat că el va fi întotdeauna lângă noi, în inimile noastre. Și astfel vrem să-i arătăm că noi continuăm să mergem, că înaintăm și că vom continua să mergem până la sfârșit. Din acest motiv această melodie are un ritm atât de alert.

Î: Pentru că ai lansat balade înainte de acest single, am fost și mai surprins de schimbarea bruscă.

G: Melodia aceasta are probabil cel mai rapid ritm din toate melodiile mele. Obositor (râde). De asemenea, are și note înalte...ei, vreau să creez de acum încolo melodii care să fie sălbatice (referitor la ritm).

Î: Membrii trupei (GacktJob) oferă același sentiment, de ”Am așteptat”.

G: Da. Pentru că am schimbat la această viteză brusc, să înregistrăm partea cu tobele a fost cea mai grea (râde). Pentru că e prea mult pentru corp, nu putem cânta. Până la urmă, o putem face doar de 4-5 ori. Dacă depășim, nu vom mai putea cânta. La început, când înregistram, am vrut să-i arăt lui Toshi, toboșarul, imaginea pe care o aveam în minte, așa că i-am spus ”Privește-mă pe mine cum cânt” și m-am pus în fața tobelor. Vezi tu, pentru că tu ești cel care creează melodia, ai ideea de cum va fi aranjamentul instrumentelor. Întotdeauna iei în considerare și sentimentul oferit de acea imagine. Așadar, m-am gândit că ar fi mai bine dacă am să cânt o dată și să-i arăt. ”Tu doar urmărește-mă”. Ceilalți membri au cântat cu mine odată, ca un întreg, și în momentul în care am început să cânt la tobe...nu am putu ține ritmul deloc (râde).

Î: O puteai face în mintea ta, dar nu o puteai face în realitate (râde).

G: Nu o pot face, nu o pot face! (râde) Era foarte jenant!! După ce melodia s-a terminat, am spus ”Ne!”, încercând să-mi ascund rușinea și Toshi mi-a spus ”Nu mă lua cu ”ne”!”. A fost destul de jenant. Dar chiar dacă eu însumi nu puteam cânta la tobe, încă îi spuneam lui Toshi ”Ritmul e întârziat!” atunci când cânta el (râde).

Î: O să spui ceea ce vrei să spui.

G: Da. Pentru că dacă nu o spui, nu vei putea niciodată fi capabil să începi.

Î: Și cum a fost partea cu vocea? Și melodia are un sentiment ”Gaa”.

G: Melodia a fost mai mult sau mai puțin stabilizată recent, așadar o pot face dacă cânt melodia de 5-6 ori. Dar comparat cu ”vocea principală”, refrenul este mai dificil pentru că ajunge în D major. Nu am mai cântat niciodată o astfel de notă înainte, așa că vocea mea nu ieșea. Simt de parcă sângele meu o să izbucnească (râde). Pentru că mă simt confortabil fiind ”vocea principală” și să fiu capabil să cânt într-o situație unde tensiunea este mare, reușesc să produc o lucrare bună.

Î: Cuvântul-cheie aici este ”Black Stone”. Care este semnificația sa?

G: ”Black Stone” este numele prietenului meu care a murit. Aș spune că acest lucru joacă cel mai important rol (în alegerea titlului). Coincide de asemenea și cu semnificația mărgelelor de onyx pe care le port întotdeauna. Pentru că mărgelele de onyx sunt un simbol ce dovedește că suntem o familie.

Î: Onyx-ul este o piatră care te-ar proteja de pericol, nu? Ți-a plăcut dintotdeauna?

G: Nu am fost genul de persoană care să ofere inele și să-mi placă ca și cadou la început. Chiar nu îmi place să fac asta. Dar o dată când eram în Kyoto, am găsit un inel cu onyx, cu un design bun la un magazin din greșeală. M-am gândit că era destul de drăguț și l-am cumpărat. Am dat inelul unei fete cu care mă întâlneam, pentru că ea mergea peste hotare să studieze. I-am spus că acel inel o va proteja în locul meu. La puțin timp după ce a plecat peste hotare, a avut un accident de mașină. Era într-un taxi cu alți doi prieteni când s-a întâmplat. Am auzit că a fost un accident destul de serios. Se pare că șoferul și cei doi prieteni au fost foarte grav răniți. Dar, doar ea a reușit să scape nevătămată. Oricum, inelul pe care i-l oferisem dispăruse. Când a venit înapoi, îi părea rău și continua să-și ceară scuze pentru că a pierdut inelul. I-am spus că e în regulă. Și mă întrebam dacă nu inelul a fost cel care a protejat-o. După ce am căutat mai multe informații despre onyx, am aflat că onyx-ul este de fapt o piatră care te protejează de pericol. Când un dezastru sau ceva rău se întâmplă, atunci piatra ar crăpa, dispărea sau s-ar rupe ca un înlocuitor pentru cel care poartă piatra. După ce am aflat asta, am început să port onyx-ul fără vreun motiv anume. Și acum, port întotdeauna mărgele de onyx și le ofer și membrilor.

Î: A simțit Gackt-san însuși că piatra l-a protejat?

G: Da. Tot timpul. Dar în cazul meu, înainte de a se întâmpla ceva, va exploda (râde).

Î: ......? Ah, vrei să spui că mărgelele vor ”exploda”. Am crezut că vroiai să spui că tu vei exploda (râde)

G: Ahaha! Este o premoniție  a ceva ce e pe cale să se întâmple și noi putem fi mai alerți, ca rezultat. Este ceva foarte uimitor. Când o port, uneori durează câteva luni. Dar sunt și momente când schimb cu una nouă și se va rupe în 2-3 zile. Și este foarte amuzant cum se sparge. Pentru că bucăți din mărgele s-ar împrăștia.

Î: Dacă ar fi persoane lângă tine, ar fi surprinse.

G: E adevărat. Nu sunt interesat în mod special în religie și alte lucruri. Mărgelele de onyx sunt doar o protecție, un talisman. Din acest motiv, atunci când le ofer unui prieten, îi spun ”Piatra din onyx te va înlocui atunci când ar trebui să pățești ceva rău. Dacă o porți tot timpul pe mâna stângă, atunci când ceva ți se întâmplă, e posibil să se spargă sau să dispară. Dacă se sparge, nu încerca să o repari, arunc-o pentru că îți voi da una nouă...”. Când fac asta, toți spun ”Mulțumesc” și o iau fără rezerve. De fapt când oricine din membrii din staff are un accident și văd că doar mărgelele sunt cele care s-au spart și ei au venit înapoi nevătămați, sunt ușurat. Înainte de turneu, le dau tuturor mărgele din onyx pentru a mă asigura că turneul se termină cu bine.

Î: E bine să aud asta.

G: Da. Pentru că de fiecare dată, cineva se rănește în timpul turneului. Din acest motiv, single-ul ”Black Stone” este un simbol că suntem o familie. Prietenul meu care a murit, a venit la mine cu patru zile înainte și mi-a spus ”Gaku-san, mărgelele mele s-au spart. Ai putea să-mi faci altele pentru mine cât de repede poți?” Dar pentru că nu le puteam face imediat, i-am spus ”Bine, am să le cer să facă mărgelele. Va trebui să aștepți puțin.” Dar el a murit înainte de a fi terminate. Și regret enorm asta. Chiar dacă nu știam când mărgelele îl vor proteja sau nu, chiar dacă trebuia să le fac la timp, totuși...Aceste gânduri vor rămâne mereu...

Î: Cuvintele ”Black Stone” arată afecțiunea lui Gackt-san către ceilalți, și de asemenea și profunzimea emoțiilor sale. Melodia ”Ash” nu are nici o legătură cu ”Black Stone”, nu?

G: Am făcut ”Ash” bazată pe imaginea unei scene din următorul concept pe care l-am plănuit. Una din melodiile din album, aș spune.

Î: Ceva asemănător cu o avanpremieră a tematicii albumului pe care l-ai lansat?

G: Da. Este încă în procesul de creație. Cred că va ieși o lucrare bună (râde). Pentru că următorul single și al doilea următor single vor fi destul de intense. Dar cred că ies până la urmă bine. Mi-ar plăcea să termin acest album cât mai repede posibil.

Î: Când ar trebui să fie terminat?

G: Până în toamnă. Vreau să transmit tematica tuturor înainte ca turneul să înceapă în toamnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumiri pentru comentariu!