duminică, 20 ianuarie 2013

MOON CHILD - personaje

Sho

                Unul dintre cele două personaje principale, filmul urmărește maturizarea lui Sho. El și fratele său Shinji sunt orfani, la fel fiind și prietenul lor Toshi. Când începe filmul, cei trei încearcă să supravețuiască în Mallepa, furând de la diverși membrii bogați ai mafiei.
                Este interesant să urmărim călătoria lui Sho, și putem vedea diferite laturi ale sale în timp ce se maturizează. Când îl intâlnim prima dată, este un băiat tânăr, nesigur, ce depinde de fratele și prietenul său să supravețuiască. Totuși, devine mai puternic după ce-l întâlnește pe Kei. E mult mai încrezător în el însuși, probabil puțin prea imprudent, și este determinat să-și facă o viața mai bună. Înfruntând orice îi iese în cale, nu cunoaște frică ca tânăr. Probabil că pentru el, viața încă are multe posibilități; și devine mai îndrăzneț succes după succes în înșelătoriile lor. Aceștia sunt probabil cei mai fericiți ani din viața sa și în acest timp, este încă deschis spre sentimentele sale. Nu are gardieni și-și arată sentimentele ușor. La acest punct, este încă un tânăr optimist, vesel.
                Dar brusc, este aruncat în adevărata maturitate cu moartea lui Toshi. De aici, îl vedem ca un om matur cu puțin mai multă cruzime decât am văzut anterior. Cu toți prietenii săi plecați, acum trebuie să își găsească drumul în lume singur; și o face uimitor de bine. După 9 ani de la incident, ajunge un lider puternic în mafie. Mândru și sigur în succesele sale, este înconjurat de un nou grup de prieteni și persoane care îl urmează. Deși mai rezervat ca înainte,  încă își arată sentimentele chiar și acum, în special celor la care ține cel mai mult.
                Acea fericire ține puțin timp, deoarece grupul său este brutal împușcat de mafia taiwaneză. Fratele său este de asemenea ucis imediat după, în actul răzbunării. Și ca lucrurile să devină mai rele, Yi-che, soția sa, este diagnosticată cu o tumoare pe creier. O moarte, una după alta, în final îl doboară, și face ceva ce nu a făcut niciodată înainte. Imploră pentru ajutor.
                În sfârșit, transformarea sa în vampir a adus cea mai mare schimbare în Sho, de parcă și-a pierdut toate emoțiile și sentimentele de această dată. Ce a făcut când a părăsit Mallepa nu se știe, dar din schimbările pe care le vedem în el atunci când se întoarce, este evident că a trecut prin experiențe teribil. Pare ca și cum toată energia vieții a fost scursă din el, și pasiunea și însuflețirea sa au dispărut. În locul lor, vedem o persoană mult mai retrasă, prudentă.
                Deși viața sa a fost una tristă, cred că Sho a avut o viață semnificativă. Loialitatea sa față de cei pe care îi iubește este de neclintit. Și probrabil este acea emoție umană goală, expusă vie în modul în care el iubește pe cineva, atât de pură și onestă, care este singurul lucru care a făcut posibil pentru el să-și continue viața.

Kei

                Kei este un vampir. El este personajul misterios despre care știm foarte puțin, exceptând faptul că a fost transformat în vampir de Luka la un moment dat, anterior evenimentelor prezentate în film. De unde vine, cum era înainte de a fi transformat, și prin ce experiențe a trecut ca vampir sunt toate necunoscute. Caracterul lui Kei este mai mult subtil – aproape opusul lui Sho, care tinde să fie mai expresiv în emoțiile sale. Este posibil ca comportamentul lui Kei să se fi schimbat după ce a fost transformat în vampir, în special considerând că Sho a devenit asemănător lui Kei după ce el însuși a fost transformat. Din cauză că nu-l vedem pe Kei anterior de a fi transformat, nu avem o bază reală pentru a-i înțelege ”adevăratul” său caracter. Oricum, pentru că se cuplează cu Sho atât de repede și de puternic, este ușor să ne imaginăm că Kei are aceleași trăsături optimistice și vesele pe care le-am văzut în tânărul Sho. Un alt motiv posibil pentru subtilitatea lui Kei  este vârsta sa. Prima sa apariție în film cu Luka a fost cu 14 ani înainte de a se întâlni cu Sho. Judecând după cum arăta, ar trebui să fi avut deja peste 25 de ani pe atunci. Așadar, chiar dacă nu pare, Kei ar trebui deja să aibă 50 de ani, cel puțin, atunci când l-a întâlnit pe Sho, și de aceea, nu este deloc surprinzător că trăsăturile sale tind să fie spre precauție.
                Oricum, ar fi o greșeală să-l schițăm pe Kei ca fiind un vampir rece și fără milă. Din contră, ne arată vulnerabilitatea și partea sa ”umană” destul de des. El se vede ca fiind un monstru și recunoaște deschis că este dezgustat cu faptul că trebuie să continue să vâneze pe alții ca să poată trăi. În Kei, putem vedea clar conflictul dintre emoțiile umane și nevoile umane. E acel conflict care îl conduce spre negarea dorințelor sale și respingerea părții din el care este un vampir ce nu bea sânge; ”o dietă de înfometare” cum îi spune el. Același conflict vine în respectul relațiiei sale cu Yi-che. Deși se îndrăgostește de ea, existența sa ca vampir este tragică incompatibilă cu acea iubire. Abilitatea lui Kei de a iubi profund, și nevoia sa de a fi iubit și acceptat în ciuda faptului că este un vampir, sunt calități umane pe care le păstrează. Nevoia lui Kei de a fi iubit este expusă nu doar prin interacțiunea lui cu Yi-che, dar de asemenea și cu atașamentul său de Sho. Nu poate suporta să-l vadă pe Sho murind, deși știe consecințele transformării, nevoia sa de prietenia lui Sho îi dictează acțiunile. Este acea parte din existența lui Kei care îi face viața tragică.
                Kei este de asemenea și un bărbat pasional și loialitatea sa pentru Sho este de incontestat. Modul în care el a preluat rolul de gardian asupra fiicei lui Sho, Hana, arată această loialitate. Dar probabil că motivul pentru care el s-a întors în Mallepa nu a fost doar pentru că Sho avea nevoie de ajutorul său, ci și pentru că a simțit că ceva sau cineva din această lume încă are nevoie de el. Asta, în schimb, i-a oferit un motiv de a continua să trăiască.

Toshi

                De asemenea un orfan, Toshi este prietenul din copilărie al lui Sho. Pe lângă faptul că lucrează într-o pizzerie, li se alătură lui Kei și Sho în înșelătoriile lor. El e cel care merge la întâlnirile mafioților deghizat ca băiatul cu pizza și le dă pizza cu droguri. Toshi este de asemenea cel care caută următoarea țintă, și cel care strânge toți banii după ce ceilalți doi scapă de orice mafiot rămas.
                Glumețul grupului, Toshi este o persoană optimistă, fericită și norocoasă, și este foarte loial prietenilor. Atmosfera devine mai ușoară atunci când el este în zonă și oferă majoritatea momentelor haioase din film. Nu este surprinzător că, după moartea lui, totul se schimbă. El este primul înjunghiat când mafia îl vizitează brusc la locul de muncă, și apoi este împușcat când încearcă să-i acopere pe ceilalți. Moare într-o încercare de a salva un Kei slăbit și este împușcat iar de către mafie. Către sfârșit, el își arată curajul și loialitatea prietenilor.
                Cea mai tristă parte este că în acea zi, când Toshi moare, primise un telefon de la orfelinat spunând că mama sa îl căuta și că plănuiau să se întâlnească a doua zi. Toshi a murit fără a-și întâlni mama.

Son Tin-chen

                Spre deosebire de ceilalți trei, care sunt japonezi, Son și sora lui sunt taiwanezi. Nu știm cum au ajuns să trăiască în Mallepa, dar Yi-che este singura familie pe care Son o mai are. Cei trei prieteni îl întâlnesc pe Son când erau într-o ambuscadă de a lor împotriva mafiei. În timp ce grupul lui Sho era într-una dintre înșelătoriile pe care le puneau la cale, Son căuta să se răzbune împotriva acelorași membrii din mafie. Son a sosit înaintea grupului lui Sho, deschizând focul asupra mafiei și distrugând acoperirea grupului. Înfruntând un dușman comun, Son, Sho și Kei decid să facă echipă și să lupte împotriva mafiei împreună. Sho îi salvează viața lui Son exact înainte ca mafia să ajungă la el și află astfel că Son era după mafie pentru că i-au atacat sora. Cei patru, împreună cu Yi-che, devin repede prietene și petrec mult timp împreună.
                Oricum, după moartea lui Toshi, ei se despart, iar Son alege să se alăture mafiei taiwaneze care l-a ucis pe Toshi. Ca rezultat, există o presiune mare între Sho și Son de fiecare dată când se văd și este inevitabil ca Sho și Son să nu ajungă într-un duel. Dar spre deosebire de Sho, Son chiar scoate arma și îl împușcă pe Sho. Probabil că șocul realizării că Sho vroia intenționat să moară, și că a vrut ca el să facă acest lucru, a fost motivul pentru care Son a decis să-și sfârșească viața în momentul în care a îndreptat arma goală spre Kei.
                Son a fost întotdeauna cel mai serios din grup; probabil că a venit din responsabilitatea de a avea grijă de sora lui. Dar asemeni restului, râde și se bucură de momentele fericite foarte mult atunci când grupul este împreună, și vă puteți da seama că le place compania lor. Oricum, după ce s-au maturizat, a devenit mai rezervat și mai precar ca niciodată. Probabil mai mult decât își dau ceilalți seama, se simte vinovat că s-a alăturat mafiei taiwaneze și este într-un conflict continuu cu el însuși. Pe de altă parte, ei sunt cei responsabili pentru distrugerea prieteniei lui cu ceilalți, dar pe de cealaltă parte, el crede că ei sunt singuri cu destulă putere pentru a face o diferență în societate și a face un loc mai bun.
                În ciuda conflictului, alege să se alăture grupului taiwanez, care creează o despărțire permanentă în prietenia sa cu Sho. Dar chiar și așa, cred că de fiecare dată când îl înfruntă pe Sho, își amintește ce a trebuit să sacrifice pentru propriul lui vis. Son poate fi închipuit sau văzut de mulți ca fiind ”trădătorul” grupului, dar este important să ne amintim că și el cară propriile greșeli din alegerile pe care le-a făcut.

Son Yi-che

                Yi-che e mai degrabă un personaj complex și joacă un rol vital în acest film. E foarte liniștită și nesigură cu cei trei bărbați la început, probabil că atacul de către mafie a făcut-o precaută în privința bărbaților. Un cuvânt din partea lui Kei o liniștește și treptat începe să se bucure de compania lor. Este o femeie blândă, și fiind singura femeie din grup, tinde să fie mai sensibilă la sentimentele celorlalți în comparație cu ceilalți prieteni. De obicei are grijă de ei și joacă rolul ”mamei”. Își petrece majoritatea timpului având grijă de Hana după ce se căsătorește cu Sho.
                Yi-che e o pictoriță minunată și Kei o întâlnește prima dată când pictează o frescă în parc. Cred că este atrasă de el imediat, ceva ce este evident când se întâlnesc următoarea dată. Oricum, să-l privească pe Kei cum ucide membrii mafiei în parc, după moartea lui Toshi, și privindu-l cum se transformă în vampir o șochează. Nu își mai arată sentimentele și emoțiile față de Kei, decât aproape de sfârșit, când îl încurcă pe Kei cu Sho.
                Nu știm sigur care sunt adevăratele ei sentimente pentru Sho, dar eventual se căsătorește cu el și au o fiică pe nume Hana. Cum și Sho a spus, nu părea la început că l-ar iubi, dar a cedat după i-a făcut curte și a cerut-o de mai multe ori și în final s-a căsătorit cu el. Dacă după căsătorie a început să-l iubească este lăsat la interpretarea publicului.
                Nu se știe prea multe despre trecutul lui Yi-che, decât că brusc nu a mai vorbit când era tânără. Singura dată când a vorbit a fost în timpul înmormântării fratelui lui Sho unde i-a rugat pe Sho și Son să nu se mai bată și și-a dorit ca totul să fi fost ca înainte. Ironia face ca Yi-che să înceapă să vorbească după ce se îmbolnăvește. Deși nu joacă un rol activ, este direct legată de majoritatea personajelor din film. Este un triunghi al iubirii între Sho, Yi-che și Kei, care mai târziu joacă un rol important în determinarea acțiunilor lui Sho Și desigur, singura legătură ce îi unește pe Sho și Son este Yi-che.

Gackt - Orenji no Taiyou ~versuri~ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumiri pentru comentariu!